La processó

Sembla que la primera vegada que sortí va ésser el dia 19 d’agost del 1847. Els administradors sol•licitaren l’autorització eclesiàstica a l’arquebisbe Dr. Antoni d’Echanove i Zaldívar, que inicialment la concedí per a una sola vegada. Passà pels carrers Portal del Carro, Cementiri Vell (les Coques), Baixada del Patriarca, Peixateries Velles, plaça de l’Oli, carrer de la Mercè, Descalços, Arc de Sant Llorenç i retorn al Portal del Carro.

La manifestació religiosa causà un gran impacte en els tarragonins. L’any següent, els responsables sol•licitaren la deguda autorització arxiepiscopal, que fou concedida en forma definitiva. Mn. Prenafeta dóna constància del suplicatori i diu: “La imagen del Santo acompañada por las calles de la Ciudad causó sensación y ternura a todos los espectadores.”

El 1856, el recorregut, tindria potser, la primera variació en atenció als desitjos dels tarragonins. Aquell any, la processó feu el següent recorregut: Portal del Carro, Arc de Sant Llorenç, Sant Pau, Pla de Palau, carrers Guitarra, Ntra. Sra. Del Carme, Escrivanies Velles, Pla de la Seu, Baixada del Patriarca, carrers Merceria, Major, de la Nau, plaça del Rei, la Portella, carrer Granada, plaça de Sant Antoni, carrer Descalços, i Portal del Carro. Involuntàriament es deixà l’Arc de Sant Llorenç.

El 1877, es celebraren unes festes extraordinàries amb motiu del centenari de les festes de sant Magí, degudes a la troballa del fresc de sant Magí i de l’obertura del Portal del Carro.

En l’actualitat, la processó és bàsicament molt diferent: no tenim banderes gremials, ni asilats, ni piquet… La processó, amb el seguici popular, compren el Magí de les timbales, gegants, nans, grups de grallers, les quatre colles castelleres, balls de bastons i la banda de música de la ciutat. La integren la creu alçada, fidels devots de sant Magí, els portants del sant, la bandera de la Confraria, representació de l’Ajuntament, carrossa del sant amb infants vestits de soldats romans, l’administrador, representació de la Confraria i devots… La renovació s’inicià el 1988. Al següent any, el 1989, una representació municipal assistí oficialment a la processó, junt amb un major nombre de tarragonins. Quan el nostre sant i el seguici popular torna al Portal del Carro, tots gaudim de l’apoteosi final: les colles castelleres pugen un pilar de quatre fins l’esglesiola entre aplaudiments, corals, bastons, música i coets. Tot honora el sant Magí triomfant.

 

Galeria d’imatges

 

Recorregut actual de la processó

recorregut