Els Portants

Families portants 2 (R1)És doncs a partir d’aquest grup d’amics, que es crea l’any 1979, les Famílies Portants de l’Aigua de Sant Magí, que esdevingué en l’actual secció de Portants.

Aquests primers anys, l’aigua era baixada amb garrafes de plàstic i portadores i el diumenge en que les famílies es trobaven a les fonts s’emplenaven i es baixaven amb un camió o furgoneta fins a Tarragona.

Aquest grup de famílies, volent donar un major relleu a l’arribada de l’aigua, recuperaren, l’any 1989, l’entrada a Tarragona amb carros i carruatges. L’entrada es feia des dels antics quarters, a l’Avinguda de Catalunya, fins a la Rambla Nova, per pujar cap a la Plaça de la Font, i pel recorregut tradicional fins al Portal del Carro. El president de l’any, acompanyava la comitiva dels carros, amb el penó dels portants, en un carruatge, que portava el company Josep M. Treserres. Això succeí ininterrompudament fins l’any 1993, on es proposà, per a l’any següent la recuperació de la tradicional baixada, amb carros i cavalls, de l’aigua de Sant Magí des de les fonts de la Brufaganya. Enguany s’ha acomplert la 21 baixada d’aquesta.

Els Portants de l’aigua de Sant  Magí és una secció de la Confraria de Sant Magí Màrtir de Tarragona, i participa de la seva personalitat jurídica amb independència econòmica i organitzativa.

Les finalitats dels Portants són les següents:

•Tenir cura de la baixada de l’aigua miraculosa des de  les Fonts de Sant Magí de la Brufaganya fins a la ciutat de Tarragona i col·laborar  en llur manteniment.
•Procurar que aquesta baixada tingui la màxima solemnitat possible i l’entrada a Tarragona gaudeixi del màxim esplendor.
•Aprofitar l’avinentesa de la Baixada de l’aigua per fomentar la devoció al Sant Copatró de Tarragona, Sant Magí, i per donar a conèixer el seu testimoni.
•Treballar perquè aquesta baixada sigui alhora un acte popular, tradicional, i ensems  que no desdigui d’un acte religiós.
•Potenciar la devoció a Sant Magí amb l’assistència a la processó i als actes en honor del màrtir tarragoní en la seva festivitat.

Des de fa uns anys, arran d’una visita a l’església de Sant Magí de Palma de Mallorca, fan tramesa d’ampolletes d’aigua, estampes i publicacions, per ser lliurats als fidels illencs en la festa que també celebren el 19 d’agost.

Directiva actual:

Capellà Administrador: 
Mn. Francesc Gallart

Coordinador: 
Carles Baches

Coordinadors adjunts:
Carles Salvadó / Sergi Baches / Xavier Hernández

Secretari: 
Marta Puig

Tresorer: 
Xavier de Manuel / Carme Rodríguez

Vocals: 
Mónica De Manuel
Joaquim Julià
M. Elena Martí
Eduard Martí
Adolf Quetcuti

 

Galeria d’imatges